‘Wish’ is een extreem bekende én onderhoudende Disney-musical

Disney viert zijn honderdste verjaardag met een animatiemusical die zo veel typische Disney-elementen bevat dat wat bedoeld is als hommage, bij momenten bijna als een afkooksel voelt. Wél een extreem onderhoudend afkooksel, vol aandoenlijke personages en liedjes die zich meteen vastzetten in je hoofd. Want Disney staat natuurlijk ook al een eeuw voor degelijk vakwerk.

Het verhaal van Wish draait rond wensen. Centraal staat de Engelse uitspraak ‘to wish upon a star’ oftewel een wens doen na het zien van een vallende ster. In talloze klassieke Disneyfilms zoals Pinokkio speelt het uitkomen van wensen of dromen een belangrijke rol. Maar iets wensen doen de bewoners van het idyllische koninkrijk Rosas uit Wish niet meer. De reden: op achttienjarige leeftijd hebben ze hun diepste wens aan hun koning, tovenaar Magnifico, gegeven die ze laat rondzweven als bellen in zijn paleis en er af en toe een laat uitkomen.

Wat de bewoners van Rosas niet weten is dat hun koning enorm ijdel is – hij lijkt een nog grotere liefde voor spiegels te hebben dan de heks uit Sneeuwwitje – én dat hij een geheime agenda heeft. De dromen die hij laat uitkomen zijn niet willekeurig.

De eigenzinnige, zeventienjarige Asha, een koppige, dappere jonge vrouw zoals we die kennen uit talloze Disneyfilms, ontdekt dit. Ze beseft ook dat veel landgenoten hun wensen of diepste dromen dus ‘kwijt’ zijn, want wie zijn droom heeft afgegeven aan Magnifico vergeet hem en probeert hem niet meer zelf te realiseren. Terwijl Asha worstelt met deze kennis valt er een schattige ster met de naam Star uit de lucht die haar wil helpen de wensen te bevrijden.

De kracht van Wish ligt zeker niet bij het gekunstelde scenario, maar vooral bij de aanstekelijke hoofdpersonages die op het lijf geschreven lijken van de Amerikaanse stemacteurs Ariana de Bose en Chris Pine. De Bose’s zangnummers als ‘Wish’ voelen na twee keer luisteren al als klassieke ‘Disney-prinses-voelt-zich-beknot-meezingers’, zoals Frozens ‘Let it Go’. Al is Asha helemaal geen prinses, maar een gewoon meisje dat mede dankzij een vacature in het paleis belandt. Ze heeft als traditionele Disney-protagonist natuurlijk wél een dode ouder, ditmaal niet haar moeder, maar vader.

Nog amusanter is Pines vileine koning Magnifico. Hij is een antagonist met een trauma en een lijflied over een gebrek aan waardering waarin menig gefrustreerde leidinggevende én vermoeide ouder zichzelf zal herkennen.

En dan is er natuurlijk de vaste, geestige Disney-sidekick, ditmaal een geitje in een pyjama dat van Star een behoorlijk zware stem krijgt. De animatie in de film van regisseurs Chris Buck (Frozen) en Fawn Veerasunthorn (Raya and the Last Dragon) is ook een eerbetoon aan talloze Disney-klassiekers. De film combineert CGI met achtergronden die er soms uitzien als de waterverftekeningen uit vroege films.

Origineel voelt het allemaal niet. Maar misschien is de kracht van Wish juist dat het overkomt als een van de meest traditionele Disneyfilms in tijden, terwijl er verschillende, maar niet alle, van de updates inzitten die Disney de afgelopen jaren doorvoerde om mee te gaan met de veranderende tijdsgeest om zijn films inclusiever te maken. Ze zijn deze keer even logisch en vanzelfsprekend in het verhaal verwerkt als de zangnummers. Terwijl Disney’s laatste, geflopte film Strange World, nog de kritiek kreeg dat het allemaal wel wat gekunsteld was.

Ook hier hebben hoofdpersonages zeer uiteenlopende achtergronden en soms beperkingen – het koninkrijk Rosas is simpelweg een plek waar uiteenlopende mensen uit alle uithoeken van de wereld komen wonen. Zijn vrouwen als Asha niet per se bezig met het vinden van een prins op het witte paard. En blijkt de bad guy een witte man die wat machtsgeil is én duidelijk veel aandacht besteedt aan zijn kapsel.

https://www.youtube.com/watch?v=oyRxxpD3yNw